Sjekk den kveite – Fantastisk kult at det skulle skje meg

Sten Ihlebakke dro opp noe svært uvanlig utenfor Sørøya i Vest-Finnmark.

204 kilo kveite

Sten Ihlebakke befinner seg for tiden på Sørøya i Vest-Finnmark, hvor han instruerer og hjelper turister med havfiske i nord. Eventyreren, som blant annet har seilt Norge på langs i kajakk, beskriver hendelsen som et øyeblikk man jager etter, men som man aldri tror vil skje.

– Sammenlignet med andre kveiter så var de første takene ganske like. Så begynner man å jobbe den inn, og da forsto jeg at det var noe skikkelig på den andre enden av fiskestanga. Det var over 200 kilo å dra opp, med stang, så det var en helsikes jobb. Etter 40 minutter med hard kamp kom den omsider til overflaten, sier eventyreren.

Kveita ble målt til 244 centimeter, og har en estimert vekt på 204 kilo. Ihlebakke forteller at etter kveita kom mot overflaten og de fikk se fisken, handlet alt om sikring av kveiteliv.

Så fin fisk tar man ikke opp. Det var min første kveitefiske i år, så det fikk ikke blitt mer perfekt. Vi målte den langs båten, og tok kroken forsiktig ut slik at det ble så humant som mulig. Det trengtes tre armer ned i gapet på kveita for å få løs kroken, humrer Ihlebakke.

Verdensrekorden for kveite på stang er på 255 centimeter, som ble fisket opp i 2011. All kveite over 200 centimeter skal slippes ut igjen, men Ihlebakke selv har en egen grense på 130 centimeter.

– Optimal matkveite er for meg på omtrent 10 kilo. Så store ho-kveiter legger mellom to og tre millioner egg, så de er svært viktige for utviklingen til arten. Kveita er min favorittfisk, og den desidert råeste å fiske. Når jeg så kveita svømme trygt nedover igjen etter vi hadde fått ut kroken fikk jeg skikkelig gåsehud, det var ubeskrivelig.

Legg igjen en kommentar